Zamanla yeni paylaşımlar yapılıp başlık güncellenecektir.
Bu başlıkta yazılanları anlamak için öncelikle eğitim videosu ve ders notunu bitiriniz.
İlk olarak ders notunun 27. sayfasındaki ' İNİŞ ' aşamasıyla başlayalım. Ders notu özellikle başlangıç eğitimine yönelik hazırlanmamıştır. Başlangıç seviyesine göre hazırlanmıştır. Yani Başlangıç Eğitimi ve Başlangıç Pilot Eğitimi bilgilerini birlikte içermektedir.
►İnişler daima rüzgara karşı yapılmalıdır.
- Bütün hava araçları için geçerlidir. Sadece yamaç paraşütüne özel bir durum değildir. Hangi seviyede hangi hava aracıyla uçuş yapıyorsanız yapın rüzgarı karşılayarak kalkış ve iniş yaparsınız.
- Uçarken yüksekliğinizi gösteren elektronik bir alet olmayacağı için yükseklik algınız eğitmenin verdiği komutlar sayesinde bilinçaltına işleyerek gelişecek.
- 10m günlük hayatınız için çok yüksek olabilir ama yamaç paraşütü için hiçbir şey. Bu yükseklikte iseniz yere inmeniz 10sn bile sürmeyecektir. Birkaç sn sonra yerdesiniz, iniş için çoktan hazırlanmış olmanız gerekliydi. 10m kala iniş hazırlığı yapıyorsanız geç kaldınız demektir.
- Ders notunda yazan ' küçük dönüşler haricinde dönüş yapılmamalıdır! ' kısmı ' küçük düzeltmeler haricinde dönüş yapılmamalıdır! ' olarak değiştirsek en azından algılama olarak daha doğru olacaktır. Son yaklaşmaya girdikten sonra artık dönüş yapmıyoruz. Eğer bir engel vb durum varsa sadece doğrultumuzu kaydırmak için ufak düzeltme yapılabilir.
- Unutmayın kazaların çok büyük oranı kalkış ve iniş aşamasında olur. Yerden yüksekliğiniz de alçak olduğu için bu aşamalarda başınıza gelebilecek bir olayı kurtarma olasılığı da düşüktür.
- Başlangıç Eğitimi uçuşlarında zaten uçuşlar çok kısa süreli olduğu için oturmanıza izin vermiyoruz. Ayakta uçuşlarımızı gerçekleştiriyoruz.
- BP seviyesi için yazılmış bir bilgidir. Yukarda da anlattığım gibi 10m kala bu işlemi yapıyorsanız çok geç kalmışsınız demektir. Daha önceden hazırlık yapmak gereklidir.
- Başlangıç seviyesinde sürekli komut duyacağınız için buradaki fark edilirseden kasıt eğitmenden gelen komuttur. Uçuşlarınız belli bir aşamaya geldikten sonra eğitmenler komut vermeyi bırakıp gözlem yapmaya geçerler. Örneğin 15 tane uçuşunuz varsa 16. uçuşunuzda eğitmen sizi son yaklaşmaya kadar komut verip 10m den sonrası yani iniş aşamasını size bırakabilir. İnişte stall olayını size bırakır. Eğer erken stall yapmaya yani frenleri erken çekmeye başladıysanız eğitmenin tecrübesi ya da o anki duruma göre eğitmeni heyecanlandırabilirsiniz. Özellikle eğitmenliğe yeni başlamış ya da eğitmen adaylarına bu hareketi yapmamaya özen gösterelim : )
- Eğitmenden sakin bir şekilde komut gelse dahi öğrenci pilot, sanki çok kötü birşey yapmışım ya da sanki o yükseklikten yere düşecekmiş düşüncesiylemi diyelim artık ne denirse frenleri ani refleksle yukarı kaldırır. Bu da sizi erken fren çekmeye başlamaktan daha kötü bir duruma düşürecektir. Sarkaç etkisiyle yere aşırı sert iniş kaçınılmaz olacaktır. Belki de yaralanma ile sonuçlanacaktır.
- Erken mi fren çekmeye başladınız. Sakin olun. Sıkıntı yok. Eğitmen erken dediyse erkendir. Örneğin 10cm fren çekmiştin orda kalsın, yere yaklaşınca diğer kalanını çekmeye devam edersin. Fren çekmek için erken komutunu duyarsanız ellerinizi ASLA / SAKIN kaldırmayın. Bunu bilinçaltınıza kodlayın. Zihinsel pratiğiniz hazır olmalı.
- Stall hızı : Kanadın uçabileceği min hız. En genel anlamda stall, bir hava aracının uçuş kabiliyetini kaybetmesidir.
- Kanadın bir uçuş hızı olduğu için yumuşak bir iniş gerçekleştirmek kanadın hızını düşürmekten geçer. Tam iniş anında kanadı stall yaparız. Bu hem yumuşak bir iniş gerçekleştirmek hem de indikten sonra kanadı söndürmek için yapılmalıdır.
- Stall yapmamızın asıl amacı tabiki yumuşak bir iniş gerçekleştirmek içindir. Ders notunda bu anlatılmaya çalışılmış. Aslında tam bir yükseklik vermek ne kadar doğru bilemiyorum ama kafanızda olayı canlandırmak için bu şekilde anlatılmaya mecbur kalıyoruz. 1m yükseklikte stall yapılmalı demek bazı kişilerin yükseklik algısını yanlış anlayıp erken stall yapmasına da yol açabilir.
- Olayı kafanızda şekillendirmek için : 50cm - 1m kaldı yere, ayaklarınız artık yere değdi değecek. İşte bu aşamada frenleri sonuna kadar çekmiş olmanız gereklidir. Tam stall durumu yani. Ayaklarımız yere değdikten sonra stall yapmıyoruz. Ayaklarımız yere değmişse zaten inmişizdir ki muhtemelen sert bir iniş olmuştur. Bu yapılan stall kanadı söndürmek içindir artık.
- Fakat bizim amacımız neydi yumuşak bir iniş gerçekleştirmek. Bu sebeple ayaklarımız yere değmeye çok yakınken tam stall yapmış olmamız gereklidir. Aşağıdaki videoda gözlemleyebilirsiniz. ( 7-8. sn lerde fren çekilmeye başlanmış ve 10. sn de frenler tam olarak çekilmiş. 1 sn sonra da yerdeyiz zaten. )
- ►YTÜHAVK TV